rendező | színész | operatőr | forgatókönyvíró | zenész | egyéb személy | filmcímek | egyéb cím | Mindegyik | Egyik sem
Jelölje be, mely tartalmi elemeket szeretné kiemelve látni a szövegben!

Krónika

Kecskeméti Animációs Filmszemle

Koltai Ágnes

 

Június 13–16. között rendezték meg Kecskeméten a Művelődési Minisztérium Filmfőigazgatósága, a Magyar Film- és Televíziós Művészek Szövetsége, Bács-Kiskun megye Tanácsa, Kecskemét város Tanácsa és a Pannónia Stúdió szervezésében az első országos animációs filmszemlét. A fesztivált a magyar animáció népszerűsítésére hozták létre.

A Pannónia Stúdióban 1982–84 között készült egész estes, egyedi, mozi-, televíziós és reklámfilmekből mintegy tizenöt órányi anyagot válogatott ki az előzsűri. Kecskeméten az amatőrök is bemutatkoztak, tizenhárom amatőrfilmes munkája szerepelt a versenyben. A kazincbarcikai Kamera Filmkör, a Kőbányai Amatőrfilm Stúdió, a pilisborosjenői Anilin Amatőrfilm Stúdió, a Szegedi Amatőrfilm Stúdió, a szigetvári Retina Amatőrfilm Stúdió és a soproni Óvónőképző fiatal filmesei hozták el alkotásaikat.

A szemle programjában két filmtörténeti összeállítás is szerepelt: 30 év magyar animációs filmjei címmel a Pannónia Stúdió legsikeresebb produkcióit mutatták be, emellett a Magyar Filmintézetben felújított, kísérő szöveggel ellátott, 1945 előtt készült magyar animációs filmeket vetítettek. Olyan filmtörténeti értékű alkotásokat, mint a Polly Ági énekel, a Csavargó szerencséje, A molnár, a fia meg a szamár (rendező: Valker István), a Philips kavalkád és a Csipkerózsika (rendező: György Pál), vagy Macskássy Gyula szellemes reklámfilmjeit, a Darmolt, A szerencsés flótást, a Dóri tintát, a Családi kávépótlót. (Az 1945 előtti magyar animációs filmekről 83/12-es számunkban írtunk, Macskássy Kati A rajzos trükkfilm szabadsága címmel elevenítette fel a magyar rajzfilmgyártás múltját.)

 

 

A kecskeméti szemle díjai:

A zsűri hat kategóriadíjat és hét egyéb díjat osztott ki.

Egészestés filmek: Gémes József: Daliás idők (a film egyébként a Annecyben rendezett nemzetközi animációs filmfesztivál nagydíját is elnyerte).

Egyedi mozifilm: Horváth Mária: Ajtó/8

Sorozatok: Jankovics Marcell–ifj. Újváry László: a Magyar népmesék sorozat Székely asszony és az ördög epizódja

Ismeretterjesztő filmek: Kismányoky Károly: Martyn

Amatőrfilmek: Nagy Gyula: Újhullám

A kísérleti filmek kategóriájában nem osztották ki a díjat, de külön jutalmazták Varsányi Ferenc és Zoltán Annamária Gyermekstúdió II. című filmjét.

A legjobb animációs munka: Sztárparádé (Varga Csaba, Papp Károly, Markó Nándor)

A legjobb forgatókönyv: Ah, Amerika! (Orosz István, Dániel Ferenc)

A legjobb grafikai terv: Egresfilm (Hegyi Füstös László)

A legjobb televíziós film: Ünnepeink (Macskássy Kati)

A legjobb elsőfilm: J. A. (Homolya Gábor)

Majd a tisztáson (Molnár Péter)

Közönség díja: Süti (Nagy Gyula) Vízipók-Csodapók (Haui József–Szabó Szabolcs–Szombati Csaba)


A cikk közvetlen elérhetőségei:
offline: Filmvilág folyóirat 1985/08 64. old.
online: http://filmvilag.hu/xereses_frame.php?cikk_id=6059

Kulcsszavak:


Cikk értékelése:szavazat: 1264 átlag: 5.34