rendező | színész | operatőr | forgatókönyvíró | zenész | egyéb személy | filmcímek | egyéb cím | Mindegyik | Egyik sem
Jelölje be, mely tartalmi elemeket szeretné kiemelve látni a szövegben!

DVD

Emberek a havason

Záhonyi-Ábel Márk

Magyar, 1941. Rendező: Szőts István. Szereplők: Szellay Alice, Görbe János, Bihari József. Forgalmazó: Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet. 90 perc

Jóllehet Szőts István pályaképe bővelkedett a töréspontokban és így életműve maradéktalan kiteljesedése elmaradt, későbbi generációk egész sorára (Gaál István, Sára Sándor, Kósa Ferenc vagy Bereményi Géza) gyakorolt hatást művészi szemléletmódjával. Művei világképe és esztétikai megformálása egyedi színt képviselt mind a Horthy-korszak, mind az 1945 utáni időszak mozgóképes közegében. Stílusában egyesült a realista megközelítés és az avantgárd formai jegyeket felmutató vizuális világ, ami miatt a nemzetközi figyelem is ráirányult tevékenységére.

Életművének feldolgozásában jelentős eredmények születtek az elmúlt évtizedekben, azonban – ahogy azt Zalán Vince sajnálkozva fejezte ki a rendező születésének centenáriuma alkalmából szerkesztett emlékkötet kritikájában (Filmvilág 2013/9.) – filmjeinek kiadását mindezidáig nélkülöznünk kellett. Hosszú várakozás után azonban 2014 novemberében a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) gondozásában, Fazekas Eszter filmtörténész gondos kiadványszerkesztői szerepvállalása révén megjelent az a DVD, amely mindjárt két Szőts-opusszal is megörvendeztette a közönséget. Egyrészt a Velencei Filmfesztiválon 1942-ben díjazott, s ezzel a korabeli olasz neorealista közösség érdeklődését felkeltő, a rendező életművének központi darabjaként számon tartott és a hazai filmtörténeti kánonban megkérdőjelezhetetlen pozíciót kivívó Emberek a havason című alkotással, amely erre az ünnepi alkalomra hosszú és kitartó munka eredményeként – Sára Sándor személyes részvételével – teljes körű, a képet és a hangot egyaránt érintő restaurálásban részesült. Másrészt az 1945 előtti periódus egy másik megvalósult művével, a Kádár Kata című balladai hangvételű és költői kivitelezésű rövidfilmmel, amelynek közrebocsátása kivételes kinematográfiai kuriózum.

A DVD harmadik jelentős egysége szintén különleges élményként szolgálhat a közönség számára. 1988 decemberében Csoóri Sándor körülbelül tízórás életinterjút készített Szőts Istvánnal, amely jelenleg teljes terjedelmében az Országos Széchényi Könyvtár Történeti Interjúk Tárában található. A kiadvány ebből a beszélgetésből közöl egy hosszabb, fotográfiákkal, filmképekkel, családi emlékekkel kiegészített részletet, amely nemcsak azért érdekes, mert a rendező torzóban maradt életművéről, az erdélyi emlékeiről, az Emberek a havason gyártási körülményeiről és későbbi fogadtatásáról tartalmaz első kézből származó információkat, hanem azért is, mert az ott megjelenő gesztusok, beszédstílus másképp vissza nem adható módon árnyalják Szőts István portréját.

Az Emberek a havason digitális felújítása és szélesebb körű forgalmazása fontos állomás a hazai filmkultúra értékeinek megőrzése és nemzetközi terjesztése szempontjából. Reméljük, hogy hamarosan Szőts István további művei is hasonló elbánásban fognak részesülni, s így a rendező életműve még ismertebb és még jobban vizsgálható lesz az utókor számára.

Extrák: Kádár Kata (1944); Szőts István és Csoóri Sándor beszélgetése 1988-ból (részletek).


A cikk közvetlen elérhetőségei:
offline: Filmvilág folyóirat 2015/01 61-61. old.
online: http://filmvilag.hu/xereses_frame.php?cikk_id=12063

Kulcsszavak:


Cikk értékelése:szavazat: 205 átlag: 5.53