rendező | színész | operatőr | forgatókönyvíró | zenész | egyéb személy | filmcímek | egyéb cím | Mindegyik | Egyik sem
Jelölje be, mely tartalmi elemeket szeretné kiemelve látni a szövegben!

DVD

Az orvosdoktor

Pápai Zsolt

Der Medicus/The Physician – német, 2013. Rendezte: Philipp Stölz. Szereplők: Tom Payne, Stellan Skarsgard, Ben Kingsley, Emma Rigby. Forgalmazó: ADS Service. 149 perc.

Az európai filmcsinálók már a harmincas évek óta vehemensen keresik Hollywood ellenszerét, az álomgyári produkciókhoz hasonlóan díszes és költséges látványfilmek tető alá hozásával. A küzdelem számos kiváló filmet termett, és most itt a hollywoodias költségvetésű és pompájú kortárs eurófilm újabb gyöngyszeme, a német Az orvosdoktor, Noah Gordon 1986-ben született (és 2012-ben magyarul is megjelent) bestsellerének ihletett felképesítése.

A történet a XI. századi Perzsiában, közelebbről a szeldzsuk törökök által szorongatott Gazni városában játszódik, ide érkezik tűzön-vízen át egy brit kuruzslótanonc, hogy valódi gyógyítóvá képezze magát a neves orvosdoktor és polihisztor, Ibn Siná (ismertebb nevén Avicenna) mellett. A pályája elején álló (a Norwandot, a Goethe!-t és a Likvidálvát jegyző) Philipp Stölz munkája történelmi kalandfilm, markáns melodráma-elemekkel, az Arábiai Lawrence, illetve Utazás Indiába David Leanjének örökségétől megihletve, illetve olyan közelmúltbeli darabokra emlékeztetve, mint Ridley Scott Mennyei királysága és Joe Johnston Hidalgója. Dramaturgiájában és kivitelezésében is a legmívesebb hollywoodi szuperprodukciókat idéző, epikus darab, látványos, fordulatos, kalandos és romantikus, hol szívet markoló, hol gyomrot szorító. A CGI-jal erősített képi világ maradéktalanul meggyőző, a színészek szintúgy; és igaz, hogy a forgatókönyvben akadnak üresjáratok – kicsit elnyújtott, tétova ugyanis az expozíció –, a cselekmény kifejlődésével a film magára talál, és a rendező az utolsó harmadában egyre gyorsabb tempót diktál.

Extrák: nincsenek. Az orvosdoktornak két változata létezik, egy két és fél órás és egy kétórás verzió. A mozikban – már ahol egyáltalán bemutatták a filmet – utóbbit vetítették. A DVD-re az előbbi került.


A cikk közvetlen elérhetőségei:
offline: Filmvilág folyóirat 2015/01 62-63. old.
online: http://filmvilag.hu/xereses_frame.php?cikk_id=12066

Kulcsszavak:


Cikk értékelése:szavazat: 184 átlag: 5.7