rendező | színész | operatőr | forgatókönyvíró | zenész | egyéb személy | filmcímek | egyéb cím | Mindegyik | Egyik sem
Jelölje be, mely tartalmi elemeket szeretné kiemelve látni a szövegben!

Mozi

Apropó szerelem

Parádi Orsolya


Words and Pictures­ – amerikai, 2013. Rendezte: Fred Schepisi. Írta: Gerald Di Pego. Kép: Ian Baker. Zene: Paul Grabowsky. Szereplők: Clive Owen (Jack Marcus), Juliette Binoche (Dina Delsanto), Valerie Tian (Emily), Navid Negahban (Rashid). Gyártó: Lascaux Films. Forgalmazó: Cinetel. Szinkronizált. 111 perc.

Kép vagy szöveg? Melyik a magasabb rendű megnyilvánulási forma? Melyik adja vissza hívebben a valóságot? Ezt a görög filozófusok óta felmerülő kérdést teszi fel Fred Schepisi legutóbbi romantikus komédiájában, melynek főhősei egy menő amerikai középiskola irodalomtanára és a frissen érkezett rajztanárnő. Vagy legalábbis ez az apropó. A diákokat ledroidozó, alkoholista Jack Marcus, és az ízületi gyulladása miatt bottal járó, neves festő, Dina Delsanto között először szellemes szójátékok és fricskák sorjáznak a tanáriban, majd a diákok bevonásával kitör a szó vs. kép háború.

Szerencsénkre a párt Clive Owen és Juliette Binoche kelti életre, ami kiváló választásnak bizonyult. Előbbi szenvedélyes figurája a piálás miatt a kirúgás szélén áll, apának csapnivaló és a lejtőn lefelé halad, amikor utóbbi, a makacs és sztoikus, még betegen is szupernőies művész felveszi a kesztyűt ellene. Ritkán látható dinamizmus jellemzi kettejük kapcsolatát. Owent pályája során így még nem láthattuk: hol elsöprően lendületes tanár; hol tavaszt érző férfi virágcsokorral a kezében; hol összetört, függőségével szembenéző apafigura. Sokrétű szerepe tízpontos alakítássá érik az egyik filmvégi jelenetben, ahol bocsánatot kér fiától. Binoche pedig Binoche – az érzelmi gazdagságot bármely apró arcizmának rándításával képes feltárni. E páros nélkül is megállna a lábán a Gerald di Pego kellemesen intellektuális forgatókönyvéből írt darab, de tőlük lesz emlékezetes. A veterán ausztrál rendező, Schepisi szinte minden műfajban kipróbálta magát pályája során. Filmje javára írandó a szokásos romkomokhoz képest elemelt vonalvezetés. Valóban intellektuális vita folyik, melyet a diákok körében is élvezetesen jelenít meg, és ezt a szerelmi szál csak a kissé banális happy enddel zavarja meg.


A cikk közvetlen elérhetőségei:
offline: Filmvilág folyóirat 2015/01 58-58. old.
online: http://filmvilag.hu/xereses_frame.php?cikk_id=12075

Kulcsszavak:


Cikk értékelése:szavazat: 181 átlag: 5.67