rendező | színész | operatőr | forgatókönyvíró | zenész | egyéb személy | filmcímek | egyéb cím | Mindegyik | Egyik sem
Jelölje be, mely tartalmi elemeket szeretné kiemelve látni a szövegben!

Mozi

Cowboyok

Barkóczi Janka

Les cowboys – francia, 2015. Rendezte: Thomas Bidegain. Írta: Noé Debré. Kép: Arnaud Potier. Zene: Moritz Reich. Szereplők: François Damiens (Alain), Finnegan Oldfield (Kölyök), Antonia Campbell-Hughes (Emma), Ellora Torchia (Shazana). Gyártó: La Fabrique Films / Les Productions de Trésoc. Forgalmazó: Mozinet Kft. Feliratos. 114 perc.

 

Thomas Bidegain, a kortárs francia mozi veterán forgatókönyvírója, Jacques Audiard állandó munkatársa, rendezőként sajátos eurázsiai westernnel lépett a porondra. A klasszikus John Ford mozi, Az üldözők remake-jének készült Cowboyok Kelet-Franciaországtól a pakisztáni határig, az ezredfordulótól napjainkig, vad komancsok helyett mindenféle gyanús közel-keleti náció közreműködésével vázolja fel az idegennel való találkozás néhány drámai esetét. A nagyívű tabló nem kevesebbet kísérel meg, mint azt modellezni, hogyan is jutott egy kifinomult és felvilágosult kontinens odáig, hogy tudomást kelljen vennie az övétől radikálisan eltérő, de hasonlóan erős kultúrák létezéséről, és milyen következményekkel járhat az, ha iszlám fanatikusok által kézivezérelt tizenéves francia gyereklányok hagyják el szüleiket egyetlen szó nélkül azért, hogy fátyolba burkolva, távoli és kaotikus muszlim városokban kezdjenek új életet.

A rendező, aki A próféta és a Dheepan írójaként már korábban is bizonyította a téma iránti érzékenységét, ezúttal kissé elszámította magát. Bár a western műfaj látszólag remekül illik a megszöktetett lányt megszállottként kereső apa-fiú páros történetéhez, a séma mégsem bír el egy ennyire aktuális és forró kérdést, a sztori végül kibontatlan marad és morális kétségek között hagyja a nézőt. Még egy olyan kiváló színész, mint az eszelős apát nagyszerűen alakító, örök jolly joker François Damiens sem tudja megmenteni a helyzetet, mert a vadkeleti kaland súlyos dramaturgiai problémái kíméletlenül agyoncsapják a filmet. Talán mindenki jobban járt volna, ha Bidegain nem csak direktorként, de íróként is jegyzi a mozit, hiszen a benne ábrázolt lappangó, ám rendkívül súlyos konfliktus rutinosabb elbeszélőt igényelt volna.


A cikk közvetlen elérhetőségei:
offline: Filmvilág folyóirat 2015/12 54-55. old.
online: http://filmvilag.hu/xereses_frame.php?cikk_id=12513

Kulcsszavak:


Cikk értékelése:szavazat: 24 átlag: 4.71