rendező | színész | operatőr | forgatókönyvíró | zenész | egyéb személy | filmcímek | egyéb cím | Mindegyik | Egyik sem
Jelölje be, mely tartalmi elemeket szeretné kiemelve látni a szövegben!

KALAUZ

N. N.

AZ EGYES ABLAKOK FUNKCIÓJA:

A komplex keresőfelület három ablakra oszlik:

  1. A bal oldalon lévő ablakban adhatók meg a kívánt keresőfeltételek, szavak, kifejezések. A „Keresés” fül alatt a „Gyorskeresés” és a „Részletes keresés” opciók között lehet váltani. Ugyanebben az ablakban a „Tartalom/archívum” fülre kattintva az egyes lapszámok tartalomjegyzékei között lehet böngészni. Ennek az ablknak az alján tal álhatók a „Kedvencek”-kel kapcsolatos funkciók is.
  2. A jobb oldal felső részén látható „Találati lista” ablakban jelennek meg a „Gyors”- ill. „Részletes keresés” ablakában megadott feltételeknek megfelelő találatok.
  3. A jobb oldal alsó részén látható „Cikk mutatása” ablakban jelenik meg a „Találati lista” ablakban kivá lasztott cikk (ehhez a találati lista ablakban a cikk címére vagy a mellette lévő „CIKK” feliratra kell kattintani).

KERESÉS ABLAK

Gyorskeresés

A Gyorskeresés beíró ablakban megadott szavak esetében a kereső a mind a cikkek, mind a hozzájuk kapcsolt adatok (a cikkhez kapcsolt adatok a „Cikk mutatása” ablak fejlécében található „Adatok” gombra kattintva hívhatók elő) között elvégzi a keresést. A keresőbe minimum 3 karakter hosszúságú szót/szavakat kell beírni, (1 ill. 2 karakter hosszúságú szavakra nem keres)

A kapott találatok köre a keresés beíró ablaka melletti lenyíló menü beállításaival szűkíthető/bővíthető.

A kívánt értékek beállítása után a „Keresés indítása” gombra kattintva indíthatjuk el a keresést (a keresés eredménye a jobb oldalon a „Találati lista” nevű ablakban fog megjelenni).

A „Törlés” gomb törli a „Gyorskeresés” ablakban megadott szavakat.

A Gyorskeresés ablak alján található „Részletes keresés” link segítségével egy összetettebb, finomabb beállítá sokat lehetővé tévő ablakba léphetünk át.

Részletes keresés

A „Részletes keresés” ablakban külön kereshetünk a cikk szövegében illetve a cikkekhez kapcsolt adatok között előforduló szavakra, kifejezésekre.

A részletes kereső lényeges tulajdonsága, hogy az összes megadott keresési feltétel metszetére keres, a találatok között tehát azok a amelyek az összes megadott feltételnek eleget tesznek. Így több feltétel megadásával jelentősen szűkíthető a kapott találatok száma, ill. pontosabban meghatá rozható a kívánt találatok köre.

A „Keresés a cikkek szövegében” feliratú beíró ablakba írt szavak esetében a kereső a kapcsolt adatokat kizárva csak a cikkek szövegében keres a gyorskeresésnél leírt „pontos kifejezés” beállítás jellemzői szerint.

A „Keresés a kapcsolt adatok közt” felirat alatt szereplő ablakok a cikkekhez kapcsolt filmográfiai adatok közö tt keresnek (a cikkekhez az általuk tárgyalt vagy a bennük megemlített filmek adatai kapcsolódnak). Így a kereső akkor is megtalál egy bizonyos filmhez kapcsolódó írást, ha magában a cikk szövegében nem szerepel pl. annak teljes eredeti ill. magyar címe, a rendező/operatőr/színész stb. neve. Emellett ezek a beíró ablakok segítenek a nevek/funkciók intelligens szétválasztásában.

A beíróablakok mellett található „lista” feliratú gombra kattintva az adott kategóriához tartozó összes név megjelenik, és bármelyikre kattintva az adott név az ablakban kivá lasztásra kerül (a lista gomb használatához a böngészőben engedélyezni kell ezen oldal esetében a felugró ablakok használatát). A lista ablakban a nevek/címek ABC-rendbe szedve találhatók meg, a navigációt a lista ablak tetején található betűsor segíti.

A kívánt értékek beállítása után a „keresés indítása” gombra kattintva indíthatjuk el a keresést (a keresés eredménye a jobb oldalon a „Találati lista” nevű ablakban fog megjelenni).

A „Törlés” gomb a „Részletes keresés” oldalon megadott összes értéket törli.


A cikk közvetlen elérhetőségei:
offline: Filmvilág folyóirat 2005/04 65. old.
online: http://filmvilag.hu/xereses_frame.php?cikk_id=8235

Kulcsszavak:


Cikk értékelése:szavazat: 1974 átlag: 5