Tartalmi elemek kiemelése
rendező | színész | operatőr | forgatókönyvíró | zenész | egyéb személy | filmcímek | egyéb cím | Mindegyik | Egyik sem
Jelölje be, mely tartalmi elemeket szeretné kiemelve látni a szövegben!

Láttuk még

Kék papagáj

Vincze Teréz

Le Héros de la famille, 2006 – francia. Rendezte: Thierry Klifa. Írta: Christopher Thompson. Kép: Pierre Aim. Zene: David Moreau. Szereplők: Gérard Lanvin (Nicky), Catherine Deneuve (Alice), Emmanuelle Béart (Léa), Miou-Miou (Simone), Claude Brasseur (Gabriel). Gyártó: SBS Film. Forgalmazó: FF Film & Music. Feliratos. 103 perc.

 

A Kék papagáj nemes francia filmes hagyományokból építkező, míves kidolgozású darab, mely egyszerre kellemesen szórakoztató, ugyanakkor aktuális társadalmi jelenségeket is érint. Mégsem mondhatnánk, hogy hónapok múltán is kísért majd bennünk, mert valószínűleg amilyen kellemesen-szellemesen jött, ugyanazzal a könnyedséggel távozik is majd az emléke. Ez azonban semmit nem von le a film pillanatnyi varázsából, ami elsősorban a sok(fő)szereplős dramaturgiai szerkezet mozgalmasságának, a remek egyéni alakításokat (és jelentős francia sztárokat) felvonultató tablórajzolásnak köszönhető.

A Kék papagáj nevű nizzai kabarészínház tulajdonosának váratlan halála egybegyűjti barátait és rokonait. Ahogy Gabriel (Claude Brasseur) maga sem volt éppen hétköznapi figura – például előszeretettel múlatta az időt talpig tűzvörös flitteres estélyiben –, a társaság további tagjai között is vannak extravagáns figurák. Nickynek, a jobb napokat is látott, kiöregedőfélben lévő bűvésznek – akit Gabriel fiaként szeretett – talán az az utolsó dobása, hogy most valószínűleg megörökli egykori mentorától a színházat. Nicky gyermekei – Nino, a meleg könyvelő és Marianne, a sikeres magazinszerkesztő – eredetileg csak egy villámlátogatásra készültek, hogy búcsút vegyenek keresztapjuk földi maradványaitól. Gabriel azonban mást eszelt ki szerettei számára: mindenki ámulatára a Kék papagájt a színház iránt teljesen közömbös keresztgyerekeire hagyta. A hírre darázsfészekként bolydul fel az összegyűlt társaság, régi sérelmek, féltve őrzött titkok kerülnek a felszínre, miközben a shownak a Kék papagáj színpadán (is) folytatódnia kell.

A sokszereplős szituációval és a családi titkokkal ügyesen zsonglőröző forgatókönyv a Gabrielt alakító Claude Brasseurnek és a Nicky (egyik) ex-feleségét alakító Catherine Deneuve-nek valódi jutalomjátékra ad lehetőséget.

 


A cikk közvetlen elérhetőségei:
offline: Filmvilág folyóirat 2007/08 57. old.
online: http://filmvilag.hu/xereses_frame.php?cikk_id=9084

Kulcsszavak: 2000-es évek, család(i viszonyok), Dráma, francia film, Játékfilm, színészvezetés/színészi játék,


Cikk értékelése:szavazat: 954 átlag: 5.53