Tartalmi elemek kiemelése
rendező | színész | operatőr | forgatókönyvíró | zenész | egyéb személy | filmcímek | egyéb cím | Mindegyik | Egyik sem
Jelölje be, mely tartalmi elemeket szeretné kiemelve látni a szövegben!

DVD

Café Moszkva

Pápai Zsolt

Café Moszkva – magyar, 1936. Rendezte: Székely István. Szereplők: Tőkés Anna, Vértes Lajos, Csortos Gyula. Forgalmazó: Hunvideo és Magyar Film Iroda. 68 perc.

 

A magyar hangosfilm első évtizedét hagyományosan a vígjáték korszakának tekintik a historikusok, de csak részben van igazuk. Valóban a komédia a húzóműfaj a harmincas években, azonban mellette már mutatkozik néhány másik is, például a krimi vagy a melodráma. Az évtized végén beköszöntő melodráma-korszak prológja az előzőleg a vígjátékok mestereként elhíresült Székely István 1936-ban született Café Moszkvája, amely az első világháború egyik hosszasan elhúzódó és vérzivataros csatájába, a galíciai Przemysl erődjéért vívott harcok sűrűjébe vezet. A küzdő felek, az osztrák–magyar és az orosz hadsereg több százezer emberéletet vesztett a przemysli vérszivattyúnál.

A hazai filmtörténetben a Café Moszkva már pusztán a melodráma-korszakot előlegező úttörőszerepe miatt fontos. De nem csak ezért. Mint Balogh Gyöngyi és Király Jenő kimutatta, Székely filmje Kertész Casablancájának előzménye, ősképe: témája, dramaturgiája, karakterei és helyszínei egyaránt ezt jelzik. Mindkét film alapja a férfi szerelmi csalódása, és erre az alapra épül rá a nagy szerelem próbája, a végzetes találkozás helyszíne mindkettőben egy világmodellként értelmezhető lokál és a tágabb környezet: az ostromlott erőd, ahonnan csak nehezen lehet menekülni.

A film a Casablancával ellentétben nem lett überklasszikus, de nem sok kellett volna ehhez. A jelenetek itt-ott hosszabbak, itt-ott rövidebbek, mint az kívánatos lenne, ráadásul a Café Moszkva sem mentes a két világháború közötti magyar zsánerfilmek bicebóca bájától. Ezzel együtt sokkal színvonalasabb kiadást érdemelt volna, mint a mostani DVD-prezentáció. A Hunvideo és a Magyar Film Iroda példátlanul primitív kiállítású, Magyar Klasszikusok című sorozatának 32. darabjaként megjelent filmnek legalább a kép részleges felújítása dukált volna.

Extrák: semmi.

 


A cikk közvetlen elérhetőségei:
offline: Filmvilág folyóirat 2007/08 61. old.
online: http://filmvilag.hu/xereses_frame.php?cikk_id=9094

Kulcsszavak: 1930-as évek, DVD, Háborús film, I. világháború, Játékfilm, magyar film, Melodráma,


Cikk értékelése:szavazat: 1648 átlag: 5.43