rendező | színész | operatőr | forgatókönyvíró | zenész | egyéb személy | filmcímek | egyéb cím | Mindegyik | Egyik sem
Jelölje be, mely tartalmi elemeket szeretné kiemelve látni a szövegben!

Mozi

Hős6os

Varró Attila

Big Hero 6 – amerikai, 2014. Rendezte: Don Hall és Chris Williams. Írta: Robert L. Baird, Dan Gerson és Jordan Roberts. Kép: Julio Macat. Zene: Henry Jackman. Gyártó: Walt Disney. Forgalmazó: Fórum Hungary. Szinkronizált. 102 perc.

Revizionista világháborús filmek, klasszikus szamurájlegendák és Godzilla után Hollywood következő rohamához a japán piac meghódítására a legerősebb ellenállás hadszínterét választotta: robotos szuperhős-rajzfilmmel versenyezni a mecha-animék birodalmában legalább olyan kamikaze-akciónak tűnik, mintha Gandhi-musicallel próbálnák bevenni Bollywoodot – a nyugati bevételek alapján azonban a Disney máris boldog banzai-t kiálthat. A siker ezúttal is a megfelelő arányú popkulturális ötvözetnek köszönhető: egyrészt a Hős6os alapját jelentő Marvel-képregény kemény, akciódús mutáns-univerzumának mikiegeres lekerekítése (középpontban az eredeti Baymax mecha-sárkányából traszformált cukilufi soft-robottal) kiválóan működik többgenerációs vonzerőként, másrészt az arányos japán/amerikai kultúrmix egyformán kínál izgalmas egzotikumot nyugati és keleti nézőnek.

Lenyűgöző digitális látványvilága mellett a Hős6os főként ez utóbbi téren kínál némi bónuszt a jól bejáratott Disney-sémába (kiskamasz + kedves szörny Pete sárkányától Lilo és Stitch-ig) és az agyonkoptatott szuperlúzerből szuperhős eredettörténetbe (Pókembertől Kickassig) belefáradt publikumnak. A 14 éves feltalálózseni, Hiro bájos bosszúmeséje a bátyja által kifejlesztett ápolórobottal és az egyetemi zsenibarátok hősgárdájával egy olyan alternatív univerzumban játszódik, ahol a Golden Gate-hidat shinto-kapuk tartják és a Coit-pagoda árnyékában kabuki-maszkos Piszkos Harry fenyegeti az amerikai álmot. A Disney San Fransokyo-ja fényévekre van a hasonszőrű Philip K. Dick-féle hibrid-metropolisok disztópiáitól, mégis hasonlóan meggyőző verziót kínál egy olyan párhuzamos jelenre, amely Japán háborús győzelmére épül – ezt a háborút azonban nem császári csatahajókkal és Zero vadászgépekkel nyerték meg, hanem a shonen-mangák és szamurájfilmek kulturális gyarmatosítása győzedelmeskedett Elvis, Donald kacsa és Wolverine amerikai hadereje felett.

 


A cikk közvetlen elérhetőségei:
offline: Filmvilág folyóirat 2015/01 58-59. old.
online: http://filmvilag.hu/xereses_frame.php?cikk_id=12076

Kulcsszavak:


Cikk értékelése:szavazat: 192 átlag: 5.22