KEZDŐLAP KERESÉS LAPOZÓ FÓRUM LINKTÁR KAPCSOLAT IMPRESSZUM
 

GYORSKERESÉS:

  >>Bejelentkezés

RÉSZLETES KERESÉS

RÉGI KERESŐ
HÍREK
ELŐFIZETÉS
GYIK/FAQ
ARCHÍVUM
FRISS SZÁM

BLOG

 

 P a r t n e r e i n k : 

 T á m o g a t ó k : 

NKA

Gyakran Ismételt Kérdések

Mikor kerül fel teljes egészében a legfrissebb szám anyaga?
Mi a különbség a gyorskeresés és az összetett keresés között?
Hogyan működik a keresés?


Mikor kerül feldolgozásra teljes egészében a legfrissebb szám anyaga?

Az aktuális legfrissebb számból a tartalomjegyzék mellett 2-3 cikk kerül fel az archívumba, a szám teljes anyaga 3 hónapos csúszással kerül az adatbázisba.

Mi a különbség a gyorskeresés és az összetett keresés között?

A bal oldali hasáb tetején található Gyorskeresés funkcióval mind a cikkekhez tartozó űrlapokon, mind a cikkek digitalizált szövegében kereshetünk. A Részletes keresés oldalon a cikkekhez tartozó adatok különböző kombinációira kereshetünk.

Hogyan működik a keresés?

AZ EGYES ABLAKOK FUNKCIÓJA:

A komplex keresőfelület három ablakra oszlik:

• A bal oldalon lévő ablakban adhatók meg a kívánt keresőfeltételek, szavak, kifejezések. A „Keresés” fül alatt a „Gyorskeresés” és a „Részletes keresés” opciók között lehet váltani. Ugyanebben az ablakban a „Tartalom /archívum” fülre kattintva az egyes lapszámok tartalomjegyzékei között lehet böngészni. Ennek az ablknak az alj án találhatók a „Kedvencek”-kel kapcsolatos funkciók is.

• A jobb oldal felső részén látható „Találati lista” ablakban jelennek meg a „Gyors”- ill. „Részletes keres és” ablakában megadott feltételeknek megfelelő találatok.

• A jobb oldal alsó részén látható „Cikk mutatása” ablakban jelenik meg a „Találati lista” ablakban kivá lasztott cikk (ehhez a találati lista ablakban a cikk címére vagy a mellette lévő „CIKK” feliratra kell kattintani).

KERESÉS ABLAK

Gyorskeresés

A Gyorskeresés beíró ablakban megadott szavak esetében a kereső a mind a cikkek, mind a hozzájuk kapcsolt adatok (a cikkhez kapcsolt adatok a „Cikk mutatása” ablak fejlécében található „Adatok” gombra kattintva hívhatók elő) között elvégzi a keresést.
A keresőbe minimum 3 karakter hosszúságú szót/szavakat kell beírni, (1 ill. 2 karakter hosszúságú szavakra nem keres)

A kapott találatok köre a keresés beíró ablaka melletti lenyíló menü beállításaival szűkíthető/bővíthető.
• „Minden szó”, ez a gyorskereső alapbeállítása, ebben az esetben a találatok között azok a cikkek fognak szerepelni, amelyekben a keresőablakba beírtak szavak mindegyike szerepel a cikkben vagy a kapcsolt adatok közö tt. Ha pl. a „coppola maffia keresztapa” szavakat írtuk a keresőbe, a kapott cikkekben és/vagy a hozzá kapcsolt adatokban mindhárom szó megtalálható lesz.

• A „Bármely szó” lenyíló menüből való kiválasztása esetén a találatok között mindazok a cikkek fognak szerepelni, ahol a cikk szövegében és/vagy a kapcsolt adatok között a beírt szavak bármelyike előfordul. Ha pl. a „coppola maffia keresztapa” szavakat írtuk a keresőbe, találatként mindazokat a cikkeket megkapjuk, amelyekben a beírt 3 szó közül legalább az egyik megtalálható.

• A „Pontos kifejezés” lenyíló menüből való kiválasztása esetén a találatok között azok a cikkek fognak szerepelni, ahol a cikk szövegében vagy a hozzá kapcsolt adatok között a szavak pontosan abban a formában és sorrendben szerepelnek, mint ahogy a keresőablakba beírtuk.

A kívánt értékek beállítása után a „Keresés indítása” gombra kattintva indíthatjuk el a keresést (a keresés eredménye a jobb oldalon a „Találati lista” nevű ablakban fog megjelenni). A „Törlés” gomb törli a „Gyorskeresés” ablakban megadott szavakat.

A Gyorskeresés ablak alján található „Részletes keresés” link segítségével egy összetettebb, finomabb beállítá sokat lehetővé tévő ablakba léphetünk át.

Részletes keresés

A „Részletes keresés” ablakban külön kereshetünk a cikk szövegében illetve a cikkekhez kapcsolt adatok között előforduló szavakra, kifejezésekre. A részletes kereső lényeges tulajdonsága, hogy az összes megadott keresési feltétel metszetére keres, a találatok között tehát azok a amelyek az összes megadott feltételnek eleget tesznek. Így több feltétel megadásával jelentősen szűkíthető a kapott találatok száma, ill. pontosabban meghatá rozható a kívánt találatok köre.

A „Keresés a cikkek szövegében” feliratú beíró ablakba írt szavak esetében a kereső a kapcsolt adatokat kizárva csak a cikkek szövegében keres a gyorskeresésnél leírt „pontos kifejezés” beállítás jellemzői szerint.

A „Keresés a kapcsolt adatok közt” felirat alatt szereplő ablakok a cikkekhez kapcsolt filmográfiai adatok közö tt keresnek (a cikkekhez az általuk tárgyalt vagy a bennük megemlített filmek adatai kapcsolódnak). Így a kereső akkor is megtalál egy bizonyos filmhez kapcsolódó írást, ha magában a cikk szövegében nem szerepel pl. annak teljes eredeti ill. magyar címe, a rendező/operatőr/színész stb. neve. Emellett ezek a beíró ablakok segítenek a nevek/funkciók intelligens szétválasztásában. A beíróablakok mellett található „lista” feliratú gombra kattintva az adott kategóriához tartozó összes név megjelenik, és bármelyikre kattintva az adott név az ablakban kivá lasztásra kerül (a lista gomb használatához a böngészőben engedélyezni kell ezen oldal esetében a felugró ablakok használatát). A lista ablakban a nevek/címek ABC-rendbe szedve találhatók meg, a navigációt a lista ablak tetején található betűsor segíti.

A kívánt értékek beállítása után a „keresés indítása” gombra kattintva indíthatjuk el a keresést (a keresés eredménye a jobb oldalon a „Találati lista” nevű ablakban fog megjelenni).
A „Törlés” gomb a „Részletes keresés” oldalon megadott összes értéket törli.RÉGI KERESŐ beállításai

• Az egyszerű ill. összetett kereső találati táblázata vagy a főoldal felől érkezve a bal hasábban a kiválasztott cikk bibliográfiai leírása és a cikkhez kapcsolódó film(ek) adatai láthatóak, a jobb hasábban pedig a cikk digitalizált szövege.
• A bal menü archívum gombjára kattintva a bal hasábban a legrégebbi rögzített szám tartalomjegyzéke jelenik meg.

Beállítási lehetőségek az archívum ablakban:

Tartalomjegyzék gomb és kis méretű borítókép
• A bal hasáb alsó részén a „tartalomjegyzék” gombra kattintva az éppen olvasott cikkhez tartozó szám tartalomjegyzéke hívható be. Ugyanez érhető el a mellette lévő kisméretű borítóképre kattintással is (itt mindig annak a számnak a borítóképe látható, amelyben a jobb hasábban éppen látható cikk megjelent).
• A tartalomjegyzékben az elolvasni kívánt cikk címére kattintva a jobb hasábban megjelenik az adott cikk digitalizált szövege, a bal hasábban pedig a kiválasztott cikk bibliográfiai leírása és a cikkhez kapcsolódó filmek adatai láthatóak.
• Az adatoktól a tartalomjegyzékben való böngészéshez a „tartalomjegyzék” gombra vagy a kis borítóképre kattintva térhetünk vissza.

Évfolyam és szám kijelzése
• A kis borítókép mellett jobbra elhelyezkedő adatok közül a legfelső az éppen olvasott cikkhez tartozó szám megjelenésének idejét mutatja (pl. 1994. év 01. szám).

Kis kerek „?” gomb
• Ezzel a gombbal a GYIK/FAQ (Gyakran ismételt kérdések) oldalra ugorhatunk.

Év, hónap kiválasztása
• A kis nyilakra kattintva kiválaszthatjuk melyik év melyik számának tartalomjegyzékét kívánjuk megjeleníteni.
• A „minden hónap” opció kiválasztásánál egymás alá rendezve egy adott év minden hónapjának tartalomjegyzéke megjelenik a bal hasábban.

Nézet választása
• Alapértelmezésben a cikkek digitalizált szövege jelennek meg. Emellett a „Foto” gombra kattintva az adott cikk nyomtatott változatának fakszimile képe is előhívható.
• A digitalizált szöveghez a HTML gombra kattintva juthatunk vissza.

Oldalankénti lapozás
• A „Foto” nézet aktiválásakor a jobb hasáb alján található nyilakkal lapozhatunk előre és hátra az újságban.
• A kettős nyilakra kattintva a lapszám elejére és végére (az első ill. hátsó borítóhoz) ugorhatunk.